Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze-TCG. Deze eeuwenoude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam.

Eén van de belangrijkste manieren binnen de TCG om de energiehuishouding te beschrijven, is het systeem van Yin en Yang. Yin staat voor het donkere, voedende, koelende en ontvankelijke ofwel vrouwelijke principe, terwijl Yang het lichte, bewegende, beschermende-afwerende en verwarmende ofwel mannelijke principe beschrijft. Kortom: Yin voedt ons en Yang beweegt en beschermt ons. Alles heeft een Yin en een Yang aspect, de één bestaat niet zonder de ander, ze compenseren en controleren elkaar en kunnen in elkaar over gaan.

Gedurende ons leven neemt de hoeveelheid Yin en Yang geleidelijk af. Dit is een natuurlijk proces. Echter tijdens de overgang, kan de verhouding tussen Yin en Yang sterk verstoord raken, waardoor het koelende aspect van Yin tekort schiet: de klachten ontstaan dan vooral in Yin-tijd zoals namiddag, avond en nacht.

Een acupuncturist werkt vanuit de gedachte dat lichamelijke- en geestelijke klachten ontstaan door een verstoring van de energiehuishouding. Tijdens de behandeling worden er zeer dunne naaldjes op bepaalde plaatsen in het lichaam geplaatst. Zo wordt de energiestroom gereguleerd en kan de energiehuishouding weer in balans komen. 
Daarnaast kan de hormoonhuishouding in balans gebracht worden waardoor de heftigheid en hoeveelheid van de klachten kunnen afnemen.

In ‘s-Gravenzande is dit te proberen bij Saskia van der Schans, zie ook haar website.

In Wateringen, Den Haag of Rijswijk kun je terecht bij Lizet van Leeuwen, voor meer gegevens zie haar website!

Ik ben benieuwd of er iemand is die hier ervaring mee heeft?